קלינאית תקשורת – לדבר בשפה שלך
קלינאי תקשורת זהו תחום עיסוק מקצועי, פרא-רפואי, שעוסק באבחון-טיפול ושיקום, של אנשים בעלי לקויות בתקשורת אישית.
הלקויות השונות כוללות דיבור, הבנה, הבעת שפה, תקשורת לא מילולית, קריאה וכתיבה.
המקצוע דרוש מגוון רחב של ארגונים חינוכיים או טיפוליים ברחבי הארץ.
קצת על תפקיד קלינאית תקשורת
בתפקיד של קלינאי התקשורת עוסקים באבחון, בטיפול ובשיקום של ילדים ובוגרים. קלינאי התקשורת עובדים בדרך כלל במערכות בריאות, חינוך ורווחה, אך יכולים גם לעבוד באופן פרטי בקליניקה פרטית, או בבית המטופלים, או מסגרות קהילתיות ורווחה שונות.
קלינאי התקשורת עובדים לעיתים רבות כחלק מצוות, שהינו רב מקצועי, וכולל בעלי מקצוע נוספים כמו אנשי חינוך, עו”סים, אנשי רפואה, סיעוד, פיזותרפיה, ריפוי בעיסוק, טיפול באומנות ועוד.
מטרת קלינאי התקשורת לסייע באבחון הבעיות התקשורתיות ולאחר מכן שיקום דיבור ושמיעה.
בנוסף לכך בהיבטים החינוכיים מסייעים קלינאי התקשורת בפיתוח השמיעה והשפה לילדים בגיל הרך, הפחתת קשיי למידה, והנחיית הורים.
למה כדאי להיות קלינאית תקשורת?
תפקיד קלינאי תקשורת הוא תפקיד מאתגר ומעניין. הוא מהווה שליחות אמיתית לכל מי שרוצה לעבוד בעבודה שבה הוא גם מתפרנס וגם מסייע לאנשים בחיים האמיתיים שלהם.
בנוסף לכך התפקיד כולל עבודה רבה עם אנשים ומתאים למי שאוהב קשר עם אנשים אחרים, והוא גורם לסיפוק אדיר ביכולת של קלינאי התקשורת לסייע לאותם אנשים לשפר יכולות.
כמו כן, ישנו ביקוש גדול לקלינאי תקשורת, ולא כל אחד יכול להיות קלינאי תקשורת, כך שמי שמקבל את ההסמכה יש לו הרבה ביקוש מבחינת מגוון של משרות שונות.
יתרונות ואתגרים בתפקיד קלינאי/ת תקשורת
יתרונות התפקיד הן שעות עבודה נוחות שמאפשרות לעיתים רבות גם גמישות ויכולת לסדר את היום לפי המטופלים והזמינות שלהם. יש אפשרות לשלב גם משרות חלקיות, וגם שעות בוקר או אחר הצהריים.
כמו כן יש צורך בהכשרה לא מעטה כדי לקבל את ההסמכה המתאימה, ובעבודה עצמה יש צורך בסבלנות רבה, יכולת התמדה, אהבת אדם ויחסי אנוש מעולים, מאחר ולעיתים רבות העבודה עם המטופלים היא מאתגרת, לוקחת זמן, וצריך להתמיד ולעודד אותם כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר עבורם.
דרישות התפקיד ותנאי עבודה של קלינאי/ת תקשורת
המשרות של קלינאי תקשורת דורשות כאמור את ההסמכה המתאימה לעבודה בתחום (תואר + התמחות + תעודת הסמכה). תנאי העבודה הינם מגוונים, ויכולים להיות בסוגי ארגונים שונים, ואפילו בקלינקה פרטית.
תנאי העבודה של קלינאית התקשורת מעולים, מאחר ובדרך כלל מדובר על עבודה אחד על אחד עם המטופל, ולא בקבוצות גדולות. כמו כן תנאי המשרה, השכר והאווירה הם בדרך כלל טובים מאוד.
השכלה נדרשת לקלינאית תקשורת
המקצוע של קלינאי תקשורת הוסדר בישראל בחוק ע”י משרד הבריאות והכנסת. ההכשרה האקדמית המקצועית היא רב-תחומית ובין-תחומית.
ישנו צורך בתואר אקדמי במוסד מוכר להכשרה של קלינאי תקשורת. בנוסף לכך, כדי לעסוק במקצוע יש צורך בתעודת הסמכה של משרד הבריאות, שניתנת רק לאחר תקופת התמחות (סטאז’).
לימודי קלינאי תקשורת כולל בין היתר נושאים כמו פסיכולוגיה, מדעי התנהגות, שיקום, ריפוי בעיסוק, מדעי הרפואה, פיזולוגיה, גנטיקה, אנטומיה, חינוך, חינוך מיוחד, קריאה מודרכת, שפה, בלשנות, ועוד.
שכר של קלינאית תקשורת
שכרם של קלינאי התקשורת יכול לנוע החל מ6,000 ש”ח למשרה מלאה, ועד 9,000 ש”ח לקלינאי תקשורת מתחיל.
קלינאי תקשורת בעל ניסיון יכול לקבל בין 7,000 ש”ח ל-12,000 ש”ח בחודש. ממוצע השכר הינו כ-9,000 ש”ח לחודש.
השכר תלוי גם בין היתר בסוג המוסד (פרטי או ציבורי), במיקום מקום העבודה (איזור בארץ), בנגישות למקום העבודה, בניסיון קלינאי התקשורת ובהשכלה שלו. וותק וניסיון יתרמו לעלייה בשכר.
קלינאית תקשורת ממליצה
הילה (38), מספרת על המשרה: “אני עובדת בתפקיד כבר 3 שנים, ואני מאוד מרוצה. אני מרגישה שליחות אדירה לעבוד עם ילדים ולעזור להם להבין תקשורת בצורה טובה יותר. אני עובדת ב-2 עבודות, בחצי משרה בכל מקום דבר שמגוון לי מאוד את התפקיד. כקלינאית תקשורת אני עובדת גם עם ילדים בחינוך הרגיל וגם עם ילדים בחינוך המיוחד, והסיפוק הוא פשוט אדיר (וגם השכר מתגמל). תפקיד קלינאי התקשורת הוא מאוד משמעותי בעבורי, אני בטוחה שעשיתי בחירה נכונה כאשר למדתי את התחום, וכמובן כאשר בחרתי להמשיך לעסוק במקצוע. אני קמה כל בוקר בחיוך ויודעת שאעשה דברים מדהימים היום”.